Backlight Season 8
Tegenlicht in Dutch or Backlight in English is a series of television documentaries by the VPRO, a Dutch public broadcasting organisation. Backlight "aims to grasp the quintessence of prominent trends and developments" in the practice of critical journalism, and tries to improve understanding of the intricate inner workings of our modern society.
Watch NowWith 30 Day Free Trial!
Backlight
2002Tegenlicht in Dutch or Backlight in English is a series of television documentaries by the VPRO, a Dutch public broadcasting organisation. Backlight "aims to grasp the quintessence of prominent trends and developments" in the practice of critical journalism, and tries to improve understanding of the intricate inner workings of our modern society.
Watch Trailer
Backlight Season 8 Full Episode Guide
Deze week de vraag of de democratie nog te redden is. Het geloof in politiek en politici lijkt immers niet bepaald toe te nemen.
Tegenlicht kijkt naar de politieke leiders van vandaag met een vakjury van mediaprofessionals Vandaag de dag is alles televisie. In de nooit ophoudende beeldenstroom lopen realiteit en fictie voortdurend door elkaar. We bekijken de wereld alsof het televisie is: realiteit wordt reality, en politiek een televisieverhaal. Dat stelt nieuwe eisen aan de politici van vandaag: ze zijn acteurs geworden in een reality-verhaal. In dat verhaal beoordelen we in de eerste plaats geen programma’s of standpunten, maar karakters en plots. En daarbij is emotie de leidraad.
Tegenlicht volgt Ahmed Marcouch in zijn politieke overlevingsstrijd Een verhaal vol intriges en keiharde machtspolitiek.
Nederland krijgt een lesje groene transitie Nederlandse spelers in de 'bio-based economy' krijgen een masterclass van de Duitse groenprofeet Hermann Scheer, o.l.v. Joris Luyendijk.
Gaat 2010 het jaar van de elektrische auto worden? In de media wordt 2010 al gebombardeerd tot "het jaar van de elektrische auto".
Een documentaire over de oliestrijd in Equatoriaal Guinea In Vuil Spel om Olie is te zien welk vuil geopolitiek spel in Equatoriaal Guinea door de VS en China wordt gespeeld om olie, als zo vaak ten koste van de Afrikaanse bevolking.
Wat doen we straks als onze fossiele brandstoffen op zijn? In de loop van de 21e eeuw zullen fossiele brandstoffen opraken. Zwartkijkers geven ons, gezien de explosieve groei in China en India, nog maar 25 jaar om op duurzame energie over te schakelen.
‘De Regenmakers’ is een onderzoeksjournalistieke documentaire over de teloorgang van het Chinese milieu, verteld aan de hand van vier burgeractivisten die zich de ondergang van hun wereld niet langer willen laten aanleunen.
De wereldeconomie is in crisis, maar waar blijft de woede? De wereldeconomie is in crisis. Het afgelopen jaar werd duidelijk dat slechts een handjevol mensen de exorbitante vruchten plukt van het huidige financieel-economisch systeem, en dat wij - de gemeenschap- daarvoor uiteindelijk de gepeperde rekening betalen.
Een persoonlijk verhaal van een missie en van een vertrek In Tegenlicht het verhaal van Shoresh Kalantari. Over idealen en de weerbarstige Afghaanse realiteit.
Tegenlicht praat met de slimste wiskundigen op Wall Street Tegenlicht onderzoekt hoe onze financiële markten zich steeds meer afhankelijk hebben gemaakt van modellen en algoritmen en hoe binnen een paar maanden na de crash het alweer business as usual was.
Een portret van vier levens in de voormalige 'Motor city' De autogigant, ooit de parel van de Amerikaanse economie, maakte een doorstart dankzij een miljardeninjectie van de Obama regering en werd gesommeerd af te slanken tot een kleiner, meer wendbaar bedrijf. In Tegenlicht een dag uit het leven van vier inwoners van Detroit en omgeving, wiens levens op verschillende manieren verbonden zijn met General Motors.
Is het economisch herstel inderdaad ingezet of moet het ergste nog komen? Voor antwoorden ging Tegenlicht langs bij investeerders en economen. Aan het woord zijn o.a. superinvesteerder Jim Rogers, beleggingsgoeroe Marc Faber en Ann Pettifor.
Blijven of weggaan? Tegenlicht op bezoek bij de Taliban Terwijl in Den Haag de discussie over de verlenging van de Nederlandse missie in Afghanistan voortduurt, trok Tegenlicht naar door Taliban gecontroleerd gebied om Afghanen zelf naar hun mening te vragen.
Tegenlicht confronteert “het denkbeest uit Ljubljana” met fragmenten uit –komende- uitzendingen en vraagt hem de agenda voor 2010 te duiden.
Naar aanleiding van de klimaat-top Kopenhagen, i.s.m. NCRV Netwerk en VPRO Thema, een extra lange aflevering over de toekomst van groen.
Een portret van het virologielaboratorium van Ab Osterhaus In Tegenlicht een portret van het virologielaboratorium van Ab Osterhaus, dat met meer dan honderd bevlogen wetenschappers de meest uiteenlopende virussen bestudeert.
Dit is een nieuwe, Engelstalige versie van deze uitzending. Vanwege auteursrechten alleen in Nederland te zien. In deze Tegenlichtuitzending wordt kritisch gekeken naar de ambities van het ICC en naar de politieke consequenties van de genomen beslissingen. Via de personen van Lachembel en Brubacher wordt het verhaal verteld van de miscommunicatie tussen twee culturen en hun verschillende opvattingen van gerechtigheid.
Tijdens het Tegenlicht thema “ Heilige Huisjes “ zendt Holland Doc de controversiële film Episode3- Enjoy Poverty van Renzo Martens uit waarmee het IDFA vorig jaar opende. Martens onderzoekt de emotionele en economische waarde van Afrika’s belangrijkste exportproduct: gefilmde armoede.
Westerse idealen in Zuid-Afrika Op 11 juni 2010 begint in Zuid-Afrika het wereldkampioen voetbal, het eerste op het Afrikaanse continent.
Een dag uit het leven van Moskou Sinds de val van de muur, twintig jaar geleden, is de stad veranderd van een bolwerk van het communisme naar een uithangbord van het kapitalisme. Niemand weet precies hoeveel mensen er wonen in Moskou, maar het zijn naar schatting 16 miljoen mensen.
Tegenlicht staat stil bij de kredietcrisis die een jaar geleden in alle hevigheid losbarstte. Na de reconstructie van de val van Lehman Brothers nu een portret van IJsland, één jaar na de implosie van het volledige banksysteem en het bijna-failliet van de natie.
Tussen de middag van vrijdag 12 september 2008 en de ochtend van de maandag daarop werd het lot beslecht van Lehman Brothers, één van de vier grootste investeringsbanken van de Verenigde Staten.
De spiegelende gevels van Gurgaon, een voorstad van New Delhi, staan symbool voor India's ongekende economische groei. Gurgaon is begin van deze eeuw door de grootste projectontwikkelaars ter wereld gebouwd. De stad is een prototype, die met de groei van de Aziatische middenklasse mogelijk honderden malen gekopieerd zal worden.
Tegenlicht volgt een jaar lang de ontwikkelingen rond het prestigieuze project ‘Grand Paris’ door de ogen van de Nederlandse architect en deelnemer Winy Maas. De Franse president Sarkozy wil niet alleen -zoals zijn voorgangers- een prestigieus gebouw in zijn naam laten bouwen, hij wil de toekomst van de hele stad Parijs vormgeven.
Om in de toekomst te kunnen overleven is groei onontbeerlijk. Voorwaarde voor die toekomstige groei, zeker in tijden van crisis, is een nieuw type aanjager: in de woorden van economisch geograaf Richard Florida een ‘megaregio’.